
İkincil ve Üçüncül Kırma için Konik Kırıcılar
Genellikle Symons konik kırıcılar olarak adlandırılan konik kırıcılar, ilk olarak 1920’lerde Symons tarafından geliştirildi. Bu kırıcılar, birkaç tasarım farkı dışında, döner kırıcılara benzer bir şekilde çalışır. Milin askıya alındığı daha büyük döner kırıcılardan farklı olarak, konik kırıcılarda iş mili, dönen koninin altında desteklenir. Şekil 5.3, bir konik kırıcının şematik bir diyagramını göstermektedir.
Kırma kafası, ters çevrilmiş kesik bir koni içinde döner. Bu kırıcılar, standart döner kırıcılardan daha büyük bir kafa-derinlik oranıyla tasarlanmıştır ve bu da daha düz koni açıları sağlar. Manto ve içbükeyler birbirine paralel olarak eğimlidir ve parçalayıcı yüzeyler arasında daha uzun parçacık tutulmasını kolaylaştırır ve böylece daha ince parçacıklar üretir. Ezme yüzeylerini hasardan korumak için, güçlü yaylar veya hidrolikler, kırıcıların içbükey veya kabuğunu yerinde tutar ve ezilmeyen serseri malzemenin geçmesine izin verir.
İkincil kırıcılar, kademeli gömleklerle donatılmış Standart konik kırıcılar ve kırma kafasında daha pürüzsüz kırma yüzeyleri ve daha dik koni açıları olan üçüncül Kısa Kafa konik kırıcılar olarak sınıflandırılır. Konik kırıcıların boyutu, boşaltma ucundaki dairesel boşluğun yaklaşık mesafesi ile belirtilir. Tablo 5.4, açık devre ve kapalı devre senaryolarında kırıcı çalışması için tasarım özelliklerine kısa bir genel bakış sağlar.
Tasarım Özellikleri Açık Devre Kapalı Devre
Maksimum Minimum Maksimum Minimum
Boyut (mm) 3050 600 3050 600
Kırıcı odası boyut aralığı (mm)* 76–432 25–76 76–178 25–51
Tahliye ayarı (kapalı taraf) 22–38,1 6,4–15,8 6,4–19 3,2
Güç (kW) 300–500 25–30 300–500 25–30
*
Hazne boyutları, ince, orta veya kaba boyutlu ürün üretmek için belirli bir kırıcı boyutu içinde üç ila altı sayı arasında değişir.
Standart konik kırıcılar normal uygulamalar için idealdir, Kısa Kafa konik kırıcılar ise daha ince bir ürünün istendiği üçüncül veya dörtlü kırma için özel olarak tasarlanmıştır. Bu kırıcılar ağırlıklı olarak kapalı devre olarak çalıştırılmaktadır. Nihai ürün boyutları, kapalı set aralığına, kırma odası konfigürasyonuna ve her zaman paralel olarak kurulan sınıflandırıcı performansına bağlı olarak ince ile orta veya kalın arasında değişir.
Tipik olarak 6 mm’nin altındaki daha ince ürün boyutları için, Gyradisc kırıcılar adı verilen özel konik kırıcılar mevcuttur. Bu kırıcılar, standart konik kırıcılara benzer şekilde çalışır ancak boyut küçültme için darbeden çok aşınmaya dayanır [5]. Küçültme oranı ortalama 8:1 civarındadır ve nispeten küçük ürün boyutu nedeniyle besleme boyutu, 25° ile 30° arasında bir kıstırma açısı ile 50 mm’nin altında sınırlandırılmıştır. Gyradisc kırıcılar, yaklaşık 900 ila 2100 mm arasında değişen kafa çaplarına sahiptir. Bu kırıcılar her zaman 50 mm’den daha küçük bir besleme boyutuyla şok besleme koşulları altında çalıştırılır, bu da tipik olarak 6-9 mm’den daha küçük bir ürün boyutuyla sonuçlanır.